I Tyskland är det känt som glühwein och i Storbritannien som mulled wine. Men i Sverige är det ofta glögg som gäller när man för tankarna till ett kryddigt och väldoftande vin som passar allra bäst under kyliga dagar då det ska drickas varmt.
Glöggen har en anrik historia. Det sägs att såväl romare som de gamla grekerna avnjöt liknande drycker – kryddade viner – men då ofta för att dölja en mindre bra smak i vinet. På 1500-talet kom glöggens motsvarighet till Sverige och i skrifter från 1609 kan man spåra att det skrivits om ”glödgat win”.
Drycken har också varit populär hos kungligheter. Erik XVI inmundigade en dryck som heter Lutendrank medan Gustav Vasa sägs ha föredragit vin kryddat med socker, honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor som förstås dracks varmt.
Troligen hade dåtidens glögg inte mycket att göra med den glögg som dricks på 2020-talet, även om kryddorna från Gustav Vasas blandning fortfarande känns igen i många recept än idag. Men dåtidens späddes ut med hett vatten och var alkoholsvagare, kanske mer lik det som vi idag kallar för glühwein.
Glöggen som dryck utvecklades alltmer under senare delen av 1800-talet när man insåg att karamelliserat socker förbättrar smakerna. I samband med det började man också att tillsätta fler kryddor och glöggen fick den stil vi numera känner till för drycken.
Eftersom glögg dricks varmt har den ofta varit förknippad med kyligare årstider och i synnerhet årets sista månad. Vid det förra sekelskiftet hade glöggen blivit en tradition och de flesta vinhandlare hade sin egen version. Däribland vin- och sprithandlaren Esaias Tegnér som skapade och sålde sin egen glögg redan under 1800-talet.
Esaias namnger den första av flera glöggblandningar från Tegnér och Son – receptet blandas på fruktiga ekologiska viner från Italien och Spanien som kryddas med bland annat kryddnejlika, kanel och ingefära.
Nu finns Tegnér och Sons glöggblandningar på hyllan hos de flesta Systembolag. Klicka här för att komma till Esaias recept och se var din närmaste butik är belägen.